
Skive Kommune opfordrer alle borgere, grundejerforeninger, børnehaver, virksomheder, skoler m.m. til at bidrage med områder, hvor der bliver givet plads til det vilde.
Vi opfordrer også til, at du sender billede og en kort tekst om hvad du laver, til vild@skivekommune.dk, hvis vi må dele din historie her på vildmedskiveegnen.dk. Skriv gerne hvor mange kvadratmeter du forvandler. Der er mulighed for at være anonym, hvis du ønsker det.
Fra kommunal side, vil vi arbejde med vild natur på en række af de kommunalt ejede arealer og vi vil understøtte udviklingen på Skiveegnen blandt andet ved at skabe vidensdeling via hjemmesiden vildmedskiveegnen.dk og oplysning på andre platforme.
På Skiveegnen har vi igangsat en række projekter og indsatser, som dels er med til at skabe viden om vild natur og biodiversitet og dels skaber flere områder, hvor vild natur og biodiversitet er i fokus. En række af projekterne fremgår herunder.
Park og Vejs indsatser
I Park og Vej er vi opmærksomme på den faldende biodiversitet, og vi vil gerne bidrage til at vende den nedadgående tendens ved at gøre tingene lidt anderledes.
Vi vil selv aktivt udvælge områder, hvor biodiversiteten får bedre vilkår, men vi vil også gerne lytte til jeres ønsker.
Vi søger derfor lokalområder, der gerne vil samarbejde med os om nye tanker til pasning og pleje af de kommunale områder, så de kan blive mere biodiversitetsvenlige. Vi kommer gerne til jer. Her kan vi gennemgå lokalområderne og tage en snak med jer om, hvad I har af ønsker, og hvilke muligheder der er for, at vi kan justere på vedligeholdelsen, så det passer til jeres lokale ønsker. Vi kan fortælle, hvad vi gør i jeres lokalområde.
At skabe mere biodiversitet behøver ikke at kræve så meget, blot at vi gør tingene lidt anderledes og på nogle andre tidspunkter. Man kan blandt andet:
- Lade græsset på nogle områder gro længere, så man kan iagttage og nyde det liv, der tiltrækkes.
- Så insektvenlige planter og krydderurter.
- Etablere kvasdynger til ”billehoteller”.
Vi er en gruppe på Entreprenørgården, som arbejder med samskabelse. Læs mere om det her.
Kontakt gerne driftsleder ved Park og Vej - Entreprenørgården Lars Skovgaard for en snak eller et møde i dit lokalområde:
Tlf. 21 51 33 42
Mail: lask@skivekommune.dk.
Naturpark Flyndersø og Sdr. Lem Vig
Skive Kommune arbejder med en række tiltag, som sikrer den vilde natur, blandt andet pilotprojektet Naturpark Flyndersø og Sdr. Lem Vig. Projektområdet rummer store naturrigdomme med fjorden mod vest og enge, søer, heder, moser, skove og vandløb mod syd. Flyndersø er Danmarks største hedesø. Det er et artsrigt område, som Skive Kommune ønsker at passe på.
Naturvenlig drift af byggegrunde
Skive Kommune indgår aftaler om naturvenlig drift på kommunale bygge- og erhvervsgrunde, der ikke er udlejet til landbrugsformål. Den naturvenlige drift giver mulighed for bynære fristeder for planter, dyr og mennesker indtil den dag byggegrundene skal anvendes.
Biodiversitet på Slagterigrunden
Læringsambassaden, som er Skive Kommunes fælles skoletjeneste, har igangsat et stort Vild med Vilje projekt, hvor den gamle slagterigrund bliver sået til med vilde blomster af en stor gruppe børn. På den måde får vi gennem grøn handling i fællesskaber, forvandlet et område, der lå livløst hen, til et insektparadis, der er med til at skabe en egn i biodiversitetsmæssig balance.
Projektet skydes i gang sidst i april 2021, hvor kommunens børnehaver er inviteret til at komme og hjælpe med så-arbejdet. Tanken med dette forsøg er at vise, hvordan man kan skabe liv, på en ellers øde byggetomt, når den nu alligevel står der.
De børnehaver, som kommer og hjælper med så-arbejdet, får en pose blomster med hjem, som de kan så i deres børnehave og skabe mere biodiversitet dér. Den gamle slagterigrund ligger centralt i Skive by og tiltaget er således medvirkende til at skabe mere bynær biodiversitet.
Naturvidenskabsfestival
I uge 39 afholdes Naturvidenskabsfestival i området omkring Elværket og tæt på slagterigrunden. Festivalen har biodiversitet som tema og det nye vilde område vil give mulighed for at gå på bi-, insekt-, blomster- og plantejagt i området.
Biodiversitet i og omkring Elværket Skive
I uge 39 bliver der i forbindelse med tre projekter fokus på biodiversiteten i og omkring Elværket Skive, der er Skiveegnens innovations- og iværksættermiljø.
Der er etableret Elværkskvarterets eng med vilde blomster, Naturvidenskabsfestivallen med biodiversitetseksperimenter (nævnt ovenfor) og Green Innovation Week hvor elever og studerende kommer med innovative løsninger på virksomheder/organisationers grønne udfordringer.
Rene strande
I Skive Kommune engagerer vi os i at passe på naturen, så den kan være noget for os. Derfor arbejder vi også for at beskytte hav- og kystmiljøet og oplyse borgere og turister om livet langs kysten og i Limfjorden ud fra devisen, at det man kender til, ønsker man også at passe på. I 2020 var der således to lystbådehavne og fire strande, der fik tildelt det Blå Flag.
Både store og små er engagerede i at passe på naturen langs Skive Kommunes 199 km. lange kyststrækning. Således arbejder Skive Kommune, foreninger, skoler og institutioner sammen, for at holde kysterne pæne og rene, så vi i fællesskab passer på fisk, fugle og dyreliv. I projektet er ansat en naturvejleder, som formidler viden om naturen til borgere og turister.
BigBlue og biodiversitet
Det store byudviklingsprojekt i Skive, Big Blue, sætter også fokus på biodiversitet, ved på forskellig vis at skabe mere natur i hjertet af Skive.
Se eksempel her:
Eksempler på en række etablerede og igangværende indsatser for biodiversitet
Eksempler på etablering af ny skov eller etablering af overdrevslandskab på landbrugsjord, der er taget ud af drift på et stort antal hektar (ha)
- Hald Folkeskov 6,01 ha skovrejsning
- Hald Folkeskov 0,67 ha overdrevslandskab
- Jebjerg 2,9 ha skovrejsning
- Balling 1,8 ha skovrejsning
Eksempler på gangværende skovrejsning
- Nr. Søby Folkeskov 2,88 ha
- Durup Folkeskov 4,44 ha
Eksempler på naturindsatser i eksisterende kommunale skove
- Skive Plantage 11,55 ha urørt skov
- Rønbjerg Plantage 6,79 ha urørt skov
- Krabbesholm Skov 3,5 ha urørt skov
- Hvidbjerg Plantage 3,01 ha urørt skov
Eksempler på omlagt driftsform fra klippet græs til naturgræs
- Storstenen, Rødding
- Hilltop, Skive
Eksempler på øvrige aktiviteter
- Etablering af Glattrup Bæk
- Ændring af slåningsmønster på en række udvalgte grøftekanter
- Flere gratis foredrag med Katrine Turner med konkrete eksempler på hvordan man kan arbejde med øget biodiversitet. Her deltog borgere, repræsentanter for boligselskaber, virksomheder, grundejerforeninger m.m.
- Alle børnehaver og vuggestuer har fået frø til at kunne tilså 300 m2 med vilde, hjemmehørende arter
- Alle daginstitutioner har fået udleveret et biodiversitetshæfte med inspiration til konkrete handlinger, som udleveres til børnene (og deres forældre) i forsommeren 2022
- Etablering af biodiversitetsvenlig gårdhave på Balling Ældrecenter
- Afholdelse af biodiversitetsdag for pædagogisk personale fra kommunens daginstitutioner
- Etablering af to inspirationshaver. Den ene på Sdr. Boulevard i Skive og den anden på arealet ved Strandtangen i Skive
- Vådområdeprojekt ved Elkær Eng
- Naturgenopretningsprojekt ved Sdr. Thise Bæk