
Det vigtige vand
Vand er den enkeltstående indsats, som betyder mest for biodiversiteten. Insekter og fugle drikker vandet, guldsmede lægger æg på vandplanter under vandoverfladen. Frøer og tudser lægger æg i vand, og haletudserne lever i vand, nogle voksne frøer overvintrer i vand. Har du lyst til at dedikere pladsen, er det fantastisk at kunne etablere en dam, med frostfri dybde (dvs. mindst 80 cm. dyb).
Men mindre kan også gøre det. Et spejlbassin, en nedgravet murerbalje eller sågar en stor underskål eller fuglebad gør underværker. Det vil klart være en fordel, hvis I placerer sten i vandet, så insekterne har noget at sidde på, mens de drikker. Det vil også være en fordel, hvis vandets overflade flugter med jordens, så smådyr som pindsvin let kan få adgang til vandet. En stor underskål med fugtigt sand er godt til blandt andet sommerfugle, som så vil sætte sig på sandet og suge vandet op.
En vigtig detalje er dog, at der ikke kommer fisk i vandet. Fiskene vil nemlig spise insekterne og så er vi lige vidt.
Forårsløg og forårsblomstrende planter
En stor del af insekterne i Danmark overvintrer som dronninger – alle de andre dør – og i det tidlige forår skal hun ud for at samle føde nok til at starte en ny generation. Krokus er nogle af de vigtigste planter i det tidlige forår. Især er de lilla krokus velbesøgte af blandt andet bier, humlebier og sommerfugle. Fortsæt med påskeliljer, perlehyacinter og tulipaner.
For alle blomster er det vigtigt at vælge de enkeltblomstrende og ikke de dobbeltblomstrende, for her har bier og andre insekter svært ved at komme ind til nektar og pollen.
De forædlede tulipaner kommer som regel kun første år, men hvis man vælger tulipaner som "Appeldorn", "Purissima", "Greenland", "Mystic van eijk", "Apricot Delight" og "Apricot Impression" er man rimelig sikker på at få tulipaner i mange år frem, hvis løgene lægges i fuld sol. (Darwin hybrider og botaniske tulipaner kommer igen år efter år).
Alle forårsløg lægges i efteråret (gerne oktober) i en dybde, der ca. svarer til tre gange løgets størrelse. Forårsløg skal placeres i fuld sol/halvskygge. Forårsblomstrende planter som Helleborus Orientalis (også kendt som påskeklokke) og Helleborus Foetidus (stinkende nyserod – lugter dog ikke) er også gode til bier, humlebier og sommerfugle.
Hjemmehørende arter skaber både mad, levested og ”fødeklinik”
Én blomst er bedre end ingen blomst, men hjemmehørende arter af blomster, buske og træer er bedre for vores insekter, fugle og dyreliv end ikke-hjemmehørende arter. Det skyldes, at der er et tæt samspil mellem planter og især insekterne (som fugle og en række smådyr lever af).
Vi kan eksempelvis godt fjerne græsplænen og så en "vild blomstereng", eller hvad de forskellige frøblandinger nu hedder, og der vil såmænd også komme en række insekter, som spiser af den nektar og pollen, som blomsterne tilbyder, så det er klart bedre end en tætklippet græsplæne eller græsmark.
Hvis blandingen ikke består af hjemmehørende arter, er der dog det problem, at eksempelvis sommerfuglene mangler de blomster, som deres larver skal leve af (eksempelvis den smukke blomst blåhat (knautia arvensis) og så får vi ikke flere sommerfugle. Så når vi går i gang med at arbejde med at styrke biodiversiteten, kan vi lige så godt gå efter at plante de arter, der har størst effekt.
Hårdtstampet grussti eller område med grus
En stor del af de vilde bier i Danmark er jordbier, som gerne vil bygge deres bo under jorden. Du kan give dem muligheden for at bygge et bo, hvis du etablerer en hårdtstampet grussti eller et område med hårdtstampet grus på 10-20 cm. dybde. Vilde bier stikker ikke. De har ikke et lager af honning, de vil forsvare, ligesom honningbier, så de gør ikke mennesker noget.
Stenbunke til at varme sig på
Sommerfugle m.m. er varmeelskende insekter, så en bunke af sten i forskellige størrelser fra knytnævestørrelse til hovedstørrelse, som placeres et sted, hvor solen rammer allerede fra morgenen af og en stor del af dagen, vil give dem et godt sted at varme og hvile sig.
Hvis stenbunkens mellemrum fyldes af jord, giver det også mulighed for at andre insekter kan skabe et bo. Stenbunken (uden jord imellem stenene) kan eventuelt kombineres med vand i et spejlbassin eller lignende, hvis der ikke er så meget plads til rådighed, eller bare for at skabe et dekorativt indslag.
Træer og buske
Hvis du har mulighed for det, vil det også være fantastisk for biodiversiteten at plante træer og buske. Det giver både levesteder for en række fugle og insekter og fungerer som fødekilder.
Eksempelvis hvidtjørn, paradisæble, hunderose, bærmispel og syren vil være gode at plante. Der findes mange andre, men de nævnte vil både se smukke ud på flere årstider og dermed give dig en smuk udsigt og de fleste af dem byder på både blomster til føde for insekterne og bær til føde for fuglene. Tidligt blomstrende pil (salix) med gæslingepil vil også give godt med føde i det tidlige forår.
Dødt giver liv
Et kvashegn kan både være med til at skabe læ for mennesker, men vil også være fordelagtigt til at skabe et sted, hvor pindsvin kan bo og overvintre, og hvor fugle og insekter kan bo og finde føde.
Har du ikke plads eller nok kvas til et egentligt kvashegn, er en kvasbunke også virkningsfuldt. En brændestabel eller lignende vil også være et godt sted til biller og andre insekter.
Både kvashegn og brændestabel kan dekoreres ved at plante en eller flere kaprifolier, som vokser op ad og henover. Det vil også give føde til de nataktive insekter.